Nederlands politieteam schiet illusies Ierland finaal aan flarden:  7-0

Afgelopen woensdagavond kwalificeerde het Nederlands politieteam zich op indrukwekkende wijze voor het EK in Tsjechie. Dit begint op 23 juni 2014 en de beste acht landen geven hier acte de présence. Het arme Ierland dat letterlijk werd geslacht, was geen partij voor de vaderlandse Hermandad en keek reeds bij de rust tegen een 6-0 achterstand aan. Uiteindelijk zou het team van bondscoach Jochem Twisker er in het tweede bedrijf nog één treffer aan toevoegen.

Vanaf de eerste minuut zette de in Oranje gehulde politieagenten in de vrieskou druk op het doel van de Ierse keeper Robbie Byrne, die niet wist wat hem overkwam. Na een prachtige pass van Spakenburg-middenvelder Michael Lanting, de beste speler van het veld, werd een schot van Yuri Cornelisse gepareerd door de sluitpost, die een minuut later bij een ononverzichtelijke situatie voor zijn doel, alle geluk van de wereld had dat het leer nog bijtijds kon worden weggewerkt. Het Nederlands politieteam gaf de Ieren – die niet verder zouden komen dan één serieuze doelpoging gedurende negentig minuten - geen moment de gelegenheid om op adem te komen. Op het middenveld was men heer en meester. Naast Lanting, die wel erg veel vrijheid kreeg en een aantal schitterende passes over dertig meter verstuurde, maakten hier vooral Alex de Bruijne (JOS/Watergraafsmeer) en Steven van Es (CSV Apeldoorn) veel indruk. De Bruijne was niet alleen de maker van de zo belangrijke openingstreffer, maar tevens bij twee andere goals betrokken en de over een oogstrelende techniek beschikkende Van Es bleef gaan als de brandweer op de linkerkant. Achterin waren er hoofdrollen weggelegd voor de nog niets aan fysieke kracht en spelinzicht ingeboet hebbende routinier Arjan de Zeeuw (43) en zeker ook de veelvuldig opkomende linksback Mark den Hartogh (FC Breukelen). Voorin hielden Pieter Koopman (De Zouaven) en het oermens Richard van Schooten (CSV Apeldoorn) de wankelmoedige Ierse defensie danig bezig.

In de twintigste minuut viel de onvermijdelijke openingstreffer. Na een lange bal van Lanting kan het speeltuig bij Koopman terecht, die van links uitstekend voorgaf, waarna de lange middenvelder De Bruine onberispelijk inkopte. Vervolgens vielen de goals als rijpe appelen van de boom. In een tijdsbestek van 25 minuten vielen er nog vijf treffers. Eerst was er een eigen doelpunt van linksback Enda MacCarthy en daarna kon de score verder worden opgevoerd door achtereenvolgens goals van Steven van Es, Yuri Cornelisse (een onvervalste punter) en Richard van Schooten, die twee keer raakschoot, waarvan één keer heel hard met links.

Na rust was het spel van de Nederlandse politieploeg minder. Wel bleven ze heer en meester en is Ierland niet 1 maal gevaarlijk geweest. Het spel van de Ieren werd harder en gemener en de spelers van het Nederlandse politieteam lieten de bal rondgaan. De echte drang naar het doel was verdwenen. Bondscoach Twisker zou in totaal ook vier wissels toepassen. Zo kwamen keeper Pascal Florie (vv De Meern), de verdedigers Michel Boonstra (PKC ‘83), Marco Miltenburg (Usv Elinkwijk) en Stefan van Pierre (vv Legmeervogels) in de ploeg. Verder werden de Ieren in de 47-ste minuut zeer terecht tot tien man gereduceerd, nadat Enda MacCarthty Koopman onder de zoden had geschopt. Vooralsnog kwam het Nederlands politieteam niet verder dan een harde pegel van Van Schooten op de lat. In de laatste minuut werd het dan echter toch nog 7-0, nadat invaller Van Pierre de Ierse keeper met een lepe schuiver met links verraste.

Dolblije gezichten na afloop bij alles wat het Nederlands politieteam een warm hart toedroeg. Jochem Twisker nam in het bomvolle sponsorhome van Spakenburg – waar het zoals altijd goed toeven was – de nodige complimenten in ontvangst voor het spel van zijn ploeg: ,,Het plan was om iets in te gaan zakken, omdat de Ieren een vrij traag verdedigingscentrum heeft. Van daaruit zouden we dan snelle counters kunnen plaatsen. Maar eigenlijk hebben we vanaf de eerste minuut continu pressie gespeeld en zijn de Ieren vrijwel nooit over de middellijn geweest. Als je het positiespel goed beheerst en dat doen wij, leggen die gasten het vanzelf af en bleek gelukkig al snel. Onze backs kwamen voortdurend diep en daar kreeg Ierland totaal geen vat op. In mijn ogen speelde Michael Lanting erg goed, maar zonder anderen iets tekort te doen, wil ik ook Arjan de Zeeuw, Steven van Es en Yuri Cornelisse een grote pluim geven’’


Nederland-Ierland 7-0

20. Alex de Bruijne 1-0. 22. MacCarthy (eigen doelpunt) 2-0. 23. Steven van Es 3-0. 34. Yuri Cornelisse 4-0. 36. Richard van Schooten 5-0. 39. Richard van Schooten 6-0. 90. Steven van Pierre 7-0. Scheidsrechter: Gino d’Onorio uit Hoorn.

Opstelling Nederlands politieteam:

Pieter IJzerman (75. Pascal Florie), Ken van der Aa (60. Marco Miltenburg), Arjan de Zeeuw, Danny Scholte (46. Michel Boonstra) en Mark den Hartogh; Yuri Cornelisse, Michael Lanting (58. Stefan van Pierre), Alex de Bruijne en Steven van Es; Pieter Koopman en Richard van Schooten.

Interview spelers over behalen Europees kampioenschap voetbal voor politielandenteams:

Michael Lanting (sv Spakenburg):

Nadat hij van zijn enthousiast meelevende vader, zijn knappe vriendin en collega in het sponsorhome van de Blauwen de felicitaties in ontvangst had genomen, wilde de grote uitblinker Michael Lanting graag even de pers te woord staan. Had hij verwacht dat het allemaal zo gemakkelijk zou gaan?: ,,We hadden met elkaar afgesproken om er kort op te zitten en in een hoog tempo te spelen. En natuurlijk alle ballen op Lanting te spelen… Dat laatste is een grapje hoor, ha ha. In de eerste tien minuten kregen we al drie grote kansen. We hebben de tegenstander echt overrompeld. Ik ben tevreden over m’n eigen spel en kon het zelfs bij vlagen een beetje rustig aan doen, omdat we zaterdag met Spakenburg weer een belangrijke wedstrijd spelen tegen Katwijk (die door de topploeg in de zaterdagtopklasse met 2-1 zou worden gewonnen (KD). Het klopt dat ik veel vrijheid kreeg, maar daar heb ik niet om gevraagd.. Met het oog op die wedstrijd van Spakenburg en de riante voorsprong heb ik me na een kwartier in de tweede helft laten vervangen. Voor het eerst in mijn leven heb ik na een wissel de trainer omhelst…. Een rare gewaarwording, want meestal ben ik niet zo blij als ik er word uitgehaald. We kunnen nu nog enkele interessante oefenduels spelen en ons dan op het toernooi gaan focussen. Ik verheug me er nu al op om daar naartoe te gaan’’, aldus de sympathieke man of the match.

Yuri Cornelisse (ex prof):

Zijn medespeler Yuri Cornelisse, de oud-prof (38) van Top Oss, Anderlecht, RKC Waalwijk, NAC Breda, FC Groningen en ADO Den Haag, nu hoofdagent: ,, Ik heb vanavond een lekkere wedstrijd gespeeld en ben dolblij dat we deelname aan het EK hebben afgedwongen. Vanaf het eerste moment hebben we laten zien dat we de baas waren en hebben we goed tussen de linies gespeeld. Tegen al die positiewisselingen was Ierland geen moment opgewassen. Hoewel ik niet meer bij een club voetbal, voel ik me nog topfit. Ik loop nog drie keer per week hard en speel af en toe nog mee in wedstrijdjes met oud-spelers. Ik vind het fantastisch om mee te gaan naar Tjechië. Dat zijn toch geweldige dingen om mee te maken.

Marco Miltenburg (usv Elinkwijk/zvv Jck-Aiso):

De speler die al het langst deel uitmaakt van het Nederlands politie-elftal mag natuurlijk niet ontbreken bij de geïnterviewden. Verdediger Marco Miltenburg (36) is de naam. Hij kreeg van bondscoach Twisker een half uur speeltijd: ,,Geweldig dat ik dit nog mee mag en maken en uiteraard hoop ik nu ook te worden geselecteerd voor de EK in Tjechie. Het zou een prachtige afsluiting van mijn carrière in het Nederlands politieteam betekenen. In 2003 ben ik er door toedoen van Raymond Graanoogst (onder meer oud-prof van FC Utrecht) bijgekomen.’’Destijds fungeerde Philip den Haan als coach en hij werd een tijdje bijgestaan door Henne Oostermeijer. In 2008 kwam er een nieuwe bondscoach, Jaap Visser. O.a. privéomstandigheden, onregelmatige diensten en het voetballen bij eigen club, maakte mij het spelen op dat niveau lastig. Die Jaap Visser wilde dat de spelers van het politieteam minimaal in de eerste klasse of hoofdklasse uitkwamen en dat was voor mij moeilijk realiseerbaar. Ik werk vanaf mijn 17e in ploegendiensten en in de volle onregelmatigheid. Bij een eerste-klasser of hoger moet je minimaal 3x per week trainen en alle dagen aanwezig zijn. Dat is als politieagent met een volledige werkweek niet te realiseren. Daarom deed ik destijds in overleg een stapje terug. Alleen als er weleens wat jongens afvielen, konden ze een beroep op mij doen.’’ Dus tussen 2008 en 2010 heb ik nauwelijks voor het politie elftal gespeeld.

In 2010 belde toenmalig assistent van Jaap Visser, Cees van Dam, met de vraag of ik met het Nederlands politie-elftal mee wilde spelen tijdens een benefietwedstrijd tegen Fc Utrecht. Deze wedstrijd werd toen gespeeld in het kader van de politie-agent die in Driebergen was neergestoken door een verwarde man. Tijdens die benefietwedstrijd stonden er 5000 toeschouwers en we wonnen de wedstrijd met 1-0. Na deze wedstrijd stopte de toenmalige technische staf en heeft Patrick van de Lagemaat besloten om de kar te gaan trekken vwb het politievoetbal. Hij was als voetballiefhebber en oud-speler van het Nederlands politieteam toeschouwer tijdens deze wedstrijd. Hij zag een Nederlands politie-elftal van een hoog niveau spelen in een geweldige ambiance. Dit mocht niet verloren gaan was zijn mening.  Jochem Twisker werd aangesteld als bondscoach en ik heb me weer beschikbaar gesteld als speler. Sinds 2010 tot heden dus weer alle wedstrijden erbij gezeten.

Dat Miltenburg de wedstrijd vanaf de reservebank moest beginnen, was voor hem balen: ,,Te meer omdat ik de laatste twee oefenduels goed het gespeeld. Maar ik moet accepteren dat Twisker voor een ander heeft gekozen.  We zijn een hecht team en ons doel is het behalen van het EK. Ik heb die jongen die in de basis startte een hand gegeven en tegen hem gezegd, maak het waar kerel. Ik heb toch nog een half uur mee kunnen spelen in de wedstrijd.

Het is mijn laatste officiële interland wedstrijd in Nederland voor het Nederlands politie-elftal en ik ben er trots op dat we die op de prachtige accommodatie van Spakenburg hebben gespeeld. Na het EK is het tijd om afscheid te nemen. De jongere generatie kan het dan overnemen. Er is talent zat bij de politie, dus aan opvolgers geen gebrek. Ik heb er altijd veel voor gedaan en nog meer voor gelaten. Momenteel speel ik op het veld bij de Utrechtse zondageersteklasser Elinkwijk in het tweede elftal en in de zaal bij eredivisieclub zvv JCK-Aiso. Mijn zaalvoetbalcarrière vind ik nu belangrijker, terwijl het voorheen andersom was. Op maandag en woensdag heb ik zaaltraining, op dinsdag en donderdag veldtraining. Op vrijdag of zaterdag zijn de speeldagen in de eredivisie zaal en op zondag sta ik met Elinkwijk weer op het veld. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog mijn werk bij de politie Utrecht en heb ik ook te maken met onregelmatige diensten. Als ik echt zou willen zou ik het misschien nog twee jaar kunnen rekken, maar het is mooi geweest. Ik moet me erbij neerleggen dat ik word ingehaald door de jongere generatie’’.

Patrick van de Lagemaat is tot slot niet te beroerd om zijn vriend nog een hart onder de riem te steken: ,,Voetbaltechnisch en tactisch kan Marco het allemaal nog goed bijbenen. Ook qua wedstrijdmentaliteit kunnen nog veel spelers een voorbeeld aan hem nemen. Weliswaar zijn jongens die zestien jaar jonger zijn fitter en sneller, maar dat is niet meer dan normaal. Hij is en blijft nog een bruikbare speler om erbij te hebben’’

Nadat er een klein feestje was gevierd in het supportershome van de sv Spaneburg, werd er teruggekeerd naar het Postillion-hotel . Op donderdagmorgen werd er vanaf 9.00 uur nog door de spelers en technische staf uitvoerig nagetafeld over de plaatsing voor de EK in Tsjechië en keerde rond 11.00 uur iedereen tevreden huiswaarts.

Tekst: Kees Duijst

Foto's

 

 

Overig

 

Regio voetbal

Kleding

Historie

Contact

www.politievoetbal.nl - © copyright 2012 - Jaco de Mooij