Duminda Menting

Ik ben Duminda Menting, 29 jaar en woon in Utrecht. Ik kom van oorsprong uit Groningen en heb daar vanaf mijn 17e gezaalvoetbald bij de Leekster Eagles uit Leek. De Leekster Eagles speelde al jaren op het hoogste niveau van Nederland en begonnen in die periode (1999) met een jeugdopleiding en daarin werd ik geselecteerd voor de A1. Ik speelde toen ook op het veld, maar ik had al vrij snel door dat dit spelletje mij meer lag. Zaalvoetbal is snel, tactisch, er wordt veel gescoord en levert daardoor meer spektakel: mijn keuze was snel gemaakt. In dat seizoen mocht ik een aantal keer mee met het eerste team en heb een paar invalbeurten gemaakt. We speelden toen tegen teams als Den Haag Trimeur, FCK de Hommel en Bunga Melati (voor de kenners bekende teams). Het volgende seizoen werd ik toegevoegd aan de selectie en kreeg ik ook meer speeltijd. We speelden de play-offs voor het landskampioenschap en hebben één keer in de finale gestaan tegen Den Haag Trimeur, met zaalvoetbalkoning Edwin Grünholz in de gelederen. Het kampioenschap werd gespeeld over twee wedstrijden. We wonnen thuis en in Den Haag waren we op een bepaald punt zelfs officieus kampioen, totdat Grünholz er persoonlijk voor zorgde dat de titel aan onze neus voorbij ging. Wel werden we dat jaar Benelux-cup winnaar omdat we de wedstrijd tegen de Belgische bekerfinalist wonnen.

Die eerste jaren gingen voor wat betreft mijn ontwikkeling heel snel, want ik werd ook geselecteerd voor Jong Oranje. Daar heb ik een aantal jeugdinterlands gespeeld en een paar maanden later mocht ik zelfs mee met het echte Oranje. Ik heb daar ongeveer een jaar meegetraind en uiteindelijk twee interlands gespeeld. De eerste officiële ‘cap’ was een bijzondere belevenis. Uit tegen Hongarije met het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd, dat was echt een kippenvel moment. We wisten ons toen helaas niet te plaatsen voor een eindronde en nog steeds blijkt dat voor het Nederlandse zaalvoetbalteam een lastig karwei. Terwijl andere landen zoals Spanje, Italië, Rusland en zelfs Oekraïne professionele zaalvoetbalcompetities hebben, blijft het bij ons een amateursport. Op die manier zullen we nooit kunnen concurreren met dat soort landen en dat heeft alles met trainingsintensiteit te maken. Op het hoogste niveau in Nederland wordt nu (verplicht) drie keer in de week getraind, in die andere landen twee keer per dag. Dat is het grootste verschil. Ik heb met Jong Oranje wedstrijden gespeeld tegen het zaalvoetbalteam van FC Barcelona, daar werden we afgedroogd met dubbele cijfers omdat we het niet meer konden bijbenen, zo snel ging het allemaal. Zo lang er geen (media)aandacht voor komt en er geen geld in de sport wordt gestoken zal het altijd het veel kleinere broertje van het veldvoetbal blijven en dat is zonde. Zaalvoetbal is in mijn ogen hot en elke jeugdvoetballer zou vanaf het begin in de zaal moeten trainen en spelen omdat je daarmee de basis voor techniek en snelheid legt. Het is ook niet raar dat spelers als Romário en Ronaldo zulke technisch begaafde voetballers waren, want in Zuid-Amerika is het heel normaal om eerst in de zaal te beginnen en pas later op het veld. Romário scoorde ook vaak met zijn ‘punt’, een typische zaalvoetbalgoal.

Ik heb tien seizoenen in het eerste van de Leekster Eagles gespeeld en ben sinds afgelopen seizoen gestopt omdat ik ben verhuisd naar Utrecht en daar geen geschikte club kon vinden op hetzelfde niveau. Ik voetbal nu op het veld, maar mis het zaalvoetbal wel. Sinds 2009 werk ik bij de politie als recherchekundige bij het Korps landelijke politiediensten. Gelukkig is het zaalvoetbal binnen de politie weer nieuw leven in geblazen. Er worden verschillende (internationale) toernooien georganiseerd waar honderden collega’s aan meedoen. Ik heb zelf tot nu toe alleen nog meegedaan aan het NK in Leiden, dat een mooi toernooi was en waar we de halve finale bereikten. In oktober wordt het officieuze WK in Eibergen gehouden en daar hopen we met twee nationale politieteams mee te strijden om de prijzen. De concurrentie is groot en komt vooral uit de Oekraïne, zo is mij verteld. Maar in het zaalvoetbal is alles mogelijk want in de laatste seconden kan een wedstrijd beslist worden. We gaan ons best doen om die beker te pakken. Ik heb er zin in! 

 

Regio voetbal

 

Regio voetbal

Kleding

Historie

Oud prof-voetballers

Contact

Facebook

www.politievoetbal.nl - © copyright 2012 - Jaco de Mooij