Nederlands politie elftal klopt Noorwegen in EK kwalificatie (2-0)

Het Nederlands politie elftal heeft op dinsdag 3 september jl. de tweede ronde van het EK kwalificatie bereikt door in Noorwegen overtuigend met 0-2 te winnen. In de tweede ronde wacht nu Ierland en die wedstrijd (data nog onbekend) zal in Nederland worden gespeeld. Als Nederland ook de Ieren aan de kant weet te zetten heeft men zich geplaatst voor de eindronde van het Europees kampioenschap in 2014 in Tsjechië (23-30 juni Praag).

Vertrek en Verblijf
Op maandag 2 september vloog het keurkorps van bondscoach Jochem Twisker (sv Spakenburg) naar Oslo. Daar aangekomen reisde men gelijk door naar hun hotel (Thon Arena hotel) in Lillestrome. Na de lunch heeft de selectie een training afgewerkt in de LSK-Hallen van de plaatselijke eredivisie club LSK Lillestrome. In dit indoor stadion werd tevens de wedstrijd gespeeld en men kon zo alvast wennen aan het veld en het spelen indoor.
Na de training werden een aantal spelers doorverwezen naar de Fysiotherapeut Henk vd Aa en de overige selectiespelers gingen de fitness in of het aanwezige zwembad. Het Nederlands politie elftal had een perfecte voorbereiding en kon daarom topfit aan de start verschijnen.


Wedstrijddag
Dinsdag 3 september heeft de gehele selectie en technische staf in de ochtend een wandeling gemaakt in de omgeving van een groot meer in Lillestrome. Hier werden de laatste tactische zaken doorgenomen en werd de opstelling bekend gemaakt.

De selectie arriveerde rond 12.00 uur bij het voornoemde complex van LSK. Spelers werden verzorgd, het veld werd andermaal bekeken en aanvoerder Arjan de Zeeuw zetten iedereen op scherp.
De Noorse selectie werd bekend gemaakt bij de technische staf van het Nederlandse team en wat opviel van de naam van de aanvoerder van de Noren. Tor Erik Moen, oud speler van Rosenberg BK en oud international voor Noorwegen (U21). Volgens de Noorse bondscoach een aanvoerder met Champions League ervaring, maar was ook erg onder de indruk van enkele namen van de Nederlandse selectie. Dit zegt vooraf al wel dat het een wedstrijd gaat worden op redelijk hoog niveau en dat beide ploegen aan elkaar gewaagd zullen zijn.

Wedstrijd
Om 13.00 uur betraden beide teams onder begeleiding van de 4 officials het stadion. Daarna werden de volksliederen gespeeld en wat gelijk opviel tijdens het Wilhelmus, waren de strakke koppen van de Nederlandse spelers. Hieraan kon je al zien dat er vanaf minuut 1 strijd geleverd ging worden.
De Noren trapten af en de Nederlandse spelers vlogen erboven op. Dit onder de zielende leiding van De Zeeuw die zijn manschappen gelijk neerzetten en liet jagen. De bal werd vrijwel gelijk veroverd en via een mooi en vlot combinatie spel stond Roel Hendriks al in de eerste minuut oog in oog met de Noorse doelman. Helaas werd de bal tegen het been van de keeper aangeschoten en bleef een hele vroege voorsprong uit.
De Noorse coach die zichtbaar boos was op de start van zijn manschappen bleef luidkeels schreeuwen langs de kant van het veld. Helaas voor hem hielp dit weinig want het felle afjagen van de Nederlandse ploeg leverde telkens weer snel balverlies voor de Noren. Nederland eenmaal in balbezit leverde vooral de eerste helft oogstrelend voetbal op. De bal ging van voet naar voet en elke speler raakte de bal maar 1 of 2 keer. Vanuit de achterste linie werd met veel lopende mensen het middenveld makkelijk bereikt. Michael Lanting (sv Spakenburg) en Alex de Bruijne (Jos/Watergraafsmeer) speelde centraal op het middenveld en de Noren hadden geen grip op deze bewegelijke en sterke Nederlandse spelers. De bal werd geduldig rondgespeeld en kon hij niet naar voren, werd de bal er weer uitgehaald en werd de opening aan de andere kant gezocht.
De Noren konden hier alleen fel en agressief spel tegenover zetten en moesten bij af en toe een overtreding maken om de Nederlandse equipe af te stoppen.
Het enige wat de Nederlandse ploeg vergat was het goede spel uit te drukken in doelpunten. Diverse mooie kansen werden het eerste half uur gecreëerd maar niet afgemaakt. Pieter Koopman (De Zouaven) en Richard van Schooten (csv Apeldoorn) raakte in kansrijke positie, de keeper, het houtwerk of schoten naast of over.

In de 36ste minuut was het dan wel raak. Na wederom een geweldig opgezette aanval was het eindstation Pieter Koopman die het net deed bollen en alle aanwezige Nederlanders liet dansen van vreugde.
Vrijwel direct na deze goal ontstond de eerste kans voor de Noren. Tor Erik Moen gaf een geweldige steekbal aan de diepgaande spits en die kwam 1 op 1 met doelman Frank Mol (Hollandia). Mol groot en sterk bleef lang staan en maakte zijn doel klein door snel op de spits af te komen. Mol kreeg het schot tegen zijn lichaam aan en de breedte bal die de spits daarna gaf werd onderschept door de goed meegelopen Mark Den Hartogh (Fc Breukelen).

0-1 was tevens de ruststand.

De tweede helft werd begonnen zoals de eerste. Fel en agressief spel en de Noren die in de rust 2 wissels hadden toegepast werden weer gelijk onder druk gezet. In de 47ste minuut was het Michael Lanting, die Alex de Bruijne inspeelde. De Bruijne vond met een steekbal de vrijstaande Koopman die alleen op de keeper van de Noren af kon. Koopman bleef kalm en zette de 0-2 op het scorebord.
De Noren gingen gelijk na deze 0-2 achterin 1 op 1 spelen en probeerde met lange ballen de spitsen te bereiken en zo gevaarlijk te worden. Wat ze echter vergaten is dat de laatste man van Nederland, De Zeeuw, 12 jaar lang wekelijks alle ballen in de premier league wegkopte dus dit had weinig zin en de spitsen van de Noren werden hier zichtbaar wanhopig door.

Nederland kwam niet echt meer in gevaar en coach Jochem Twisker bracht Yuri Cornelisse (niet fit genoeg voor hele wedstrijd) en Marco Miltenburg (usv Elinkwijk) als extra slot op de deur. De wedstrijd werd professioneel uitgespeeld en de score had zelfs uit kunnen en moeten lopen naar 0-3 en 0-4.

Dit gebeurde echter niet en een verdiende 0-2 overwinning bleef op de borden. Nederland geplaatst voor de 2e kwalificatie ronde, thuis tegen Ierland.

Conclusie: Een geweldige eerste helft gespeeld met af en toe oogstrelend voetbal van een zeer hoog niveau. Een iets mindere tweede helft, omdat door het spel van de Noren er weinig rust in kwam. Laatste kwartier a 20 minuten van de tweede helft weer geweldig spel. Verdiende overwinning en had hoger uit moeten vallen.
Na de wedstrijd werden de pijntjes weggemasseerd door de fysio en werd de technische staf het zwembad in gegooid.

Terugreis
Woensdag 4 september vloog de Nederlandse ploeg terug naar huis waar men in de namiddag op Schiphol arriveerde.

Selectie: Frank Mol (Hollandia), Ken vd Aa (vv Steenwijk), Danny Scholte (hsv de Zuidvogels), Arjan De Zeeuw (Wigan Athletic), Mark den Hartogh (Fc Breukelen), Stefan van Pierre (vv Legmeervogels), Michael Lanting (sv Spakenburg), Alex de Bruijne (Jos/Watergraafsmeer), Roel Hendriks (Juliana ’31), Richard van Schooten (csv Apeldoorn), Pieter Koopman (De Zouaven), Yuri Cornelisse (Anderlecht), Lion Axwijk (OFC, RKC), Marco Miltenburg (usv Elinkwijk), Pieter IJzerman (WKE).

Technische staf: Bondscoach Jochem Twisker, assistent Patrick vd Lagemaat, elftalleider Frank Alen, Fysio Henk vd Aa, materiaal Nihat Karadag.

Geschreven door Nihat Karadag

Media

http://www.tweenul.nl/nieuws/article620831.ece/nederlands-politie-elftal-klopt-noorwegen

http://apeldoorn.nieuws.nl/sport/20130902/Kwalificatiewedstrijd-Nederlands-Politie-elftal---Noorwegen-met-csv-Apeldoorn-spits-Richard-van-Schooten

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article24376533.ece/West-Friezen-succesvol-met-blauwe-Oranje

Foto's

 

 

 

Overig

 

Regio voetbal

Kleding

Historie

Contact

www.politievoetbal.nl - © copyright 2012 - Jaco de Mooij