VOETBAL VERBROEDERD !

Algemeen Dagblad (AD): Het werd een pittig duel tussen het politie-elftal en het Nieuwegeinse vriendenteam, waarin een paar spelers uit de topklasse meededen. Het was niet genoeg om de sterke arm te verslaan. De politie won het partijtje met 4-3

foto1
Vlnr: Politie team Midden-Nederland – Batau Zuid

Geschiedenis:
Begin dit jaar wees de politie drie Nieuwegeinse jongens onterecht aan als veroorzakers van een brand in een trein bij Loenersloot. Redouan (23), Darryl (22) en Jochem (22) waren boos en ontstemt. De oplossing: een voetbalwedstrijd tussen een politie team en de vrienden van de 3 Nieuwegeinse jongens.

Woensdag 24 april stond deze wedstrijd gepland op het sportpark van voetbalvereniging JSV Nieuwegein. Onder veel belangstelling van de media en publiek werd de wedstrijd afgewerkt. Het vriendenteam wat speelde onder de naam Batau Zuid (wijk waar de jongens vandaan komen) kwam met een aantal erg goede voetballers. In dit team speelden onder andere: Sidney Schmeltz (sc Veendam en Sparta Rotterdam), Tom Oostinjen (Gvvv Veenendaal), Renato Droefs (Jck-Aiso), Jordy Stins (Geinoord) en Barry Zwezerijnen (Desto). 

Het politie team Midden-Nederland werd bereid gevonden het tegen het team Batau Zuid op te nemen. Coach Patrick v.d. Lagemaat had zijn team gelijk beschikbaar gesteld toen hij hoorde van dit initiatief. "Voetbal is van iedereen en dat brengt mensen bij elkaar. Politieagenten staan midden in de samenleving en door het voetbal kunnen we laten zien dat we ook gewoon mensen zijn. Dat wordt mijn inziens nog wel eens door velen vergeten", waren de woorden van v.d. Lagemaat. 

1 minuut stilte ter nagedachtenis Christian Geilen:
De wedstrijd werd voorafgegaan door 1 minuut stilte. Christian Geilen, politieman en selectie speler van het Nederlands politie elftal, is afgelopen week op 30 jarige leeftijd overleden door toedoen een auto-ongeluk. Hij werd door een beschonken automobilist doodgereden en is de dag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Batau Zuid begraven. Lagemaat: "Naast het team van Midden-Nederland, ben ik assistent bondscoach van het Nederlands politie elftal. Christian maakte deel uit van de selectie van dit elftal en ik wilde zijn trieste overlijden niet zomaar voorbij laten gaan. In goed overleg is besloten tot deze minuut stilte. Verder hebben wij de wedstrijd gespeeld met rouwbanden. Dit was ook ter nagedachtenis aan hem".   
 foto2
1 minuut stilte ivm overlijden Christian Geilen

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter en politiewoordvoerder van de KLPD, Frans Zuiderhoek. Frans, destijds woordvoerder bij het incident met de treinbrand en contactpersoon namens de politie met de jongens, wilde dit incident graag als leidsman afsluiten.

De wedstrijd:
Beide teams begonnen fel aan de wedstrijd en gaven elkaar geen meter ruimte. Vanaf de start kon je zien dat geen van beide teams wilde verliezen en niet voor elkaar onder deden. Het eerste kwartier speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld en werden er geen echte kansen gecreëerd. Renato Droefs schoot een keer van afstand, maar dat was niet genoeg om doelman Pascal Florie te passeren. Aan de andere kant schoot Dennis v.d. Berg een keer op doel, maar zijn inzet verdween naast. Het harde en hobbelige veld maakte vlot combinatie spel nagenoeg onmogelijk waardoor met name de laatste pass vaak niet aankwam.

Na ongeveer 25 minuten zetten Batau Zuid een aanval op vanaf de rechterkant van het veld. Een combinatie tussen Sidney Schmeltz en Renato Droefs belande uiteindelijk bij Tom Oostinjen die de 1-0 op het scorebord bracht. Het politie team liet zich door deze achterstand niet uit het veld slaan en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. In eerste aanleg werden er nog een aantal kleine kansen gemist, maar in de 35-ste minuut was het aanvoerder Marco Miltenburg, die het politie team Midden Nederland langszij bracht. Een hoge bal bij de 2e paal van Dennis v.d. Berg werd teruggelegd door Andrew Dillissen. Marco Miltenburg, die knap voor zijn directe tegenstander kwam, schoot de bal daarna tegen de touwen.  

Batau Zuid die daarna snel weer op voorsprong wilde komen, liep zich stuk op het compact verdedigende team van v.d. Lagemaat. Het centrale duo Gokhan Yilmaz en Michael Wever gaven niets weg en de backs Rick Welink en Martijn Schreuder waren hun directe tegenstanders de baas. Batau Zuid ging verder van het eigen doel afspelen waardoor er meer ruimte achter hun achterhoede kwam te liggen. Met name de snelle Jason Eugenia kon hiervan profiteren. Het was dan ook Jason Eugenia die in de 40-ste minuut de 1-2 op het scorebord bracht. Eugenia die eerder al oog in oog met de keeper van Batau Zuid had gefaald, deed dit nu niet.  1-2 was tevens de ruststand.

In de 2e helft, ging Batau Zuid 1 op 1 spelen en hadden ze de hoop met hun individuele goede spelers het politie team te overlopen. Deze tactiek pakte echter iets anders uit, want het politie team voetbalde zich enkele malen knap onder de druk uit en kwam met combinatie spel tot gevaarlijke aanvallen. Aan de andere kant bleek Sidney Schmeltz met zijn snelheid voor gevaar te zorgen. Goede rugdekking en waar nodig dubbele mandekking maakte echter van dit gevaar vaak een eind.

In de 55-ste maakte Thomas Derksen de 1-3. Deze balvaste spits stond ditmaal zelf aan het eind van een aanval en ronde doeltreffend af. Op het middenveld werd de bal veroverd door Marco Miltenburg, die Yat-Wing Law inspeelde. Law vond op zijn beurt Dennis v.d. Berg, die knap 2 man passeerde en daarna Derksen bediende.

Kort hierna was het echter Batau Zuid die de aansluitingstreffer maakte. Na de 1-3 deed Batau er een schepje bovenop en was het Schmeltz die een voorzet van de rechterzijkant binnengleed. Miscommunicatie bij het politie team zorgde ervoor dat de voorzet niet afdoende werd weggewerkt en de aansluitingstreffer lag in het doel.

Batau Zuid kon weer hopen op een goed resultaat, maar werd in de 75-ste minuut weer met 2 doelpunten verschil op achterstand gebracht. Nadat er al een goal was afgekeurd van de Hermandad (Yessine Asag-Gau), was het ditmaal Raphael Mendes Visscher die wel de 2-4 aantekende. Een mooie loopactie van Mendes Visscher werd door Law op waarde geschat en diens steekbal werd door Mendes Visscher achter de doelman van Batau Zuid gewerkt.

Bijna werd het nog spannend. In de 85-ste minuut kreeg Batau Zuid een penalty toegekend van de goed fluitende leidsman Frans Zuiderhoek. Deze strafschop werd benut door Darryl Wright en bracht daarmee de stand terug tot 3-4. In het politie team Midden-Nederland loopt genoeg ervaring om de wedstrijd uit te spelen en geen tegentreffer meer te incasseren. Echter was het Barry Zwezerijnen die vanaf een meter of 30 de bal richting de bovenhoek schoot. Gelukkig voor het politie team beschikt deze ook over een uitstekende doelman, Pascal Florie, die de bal vakkundig uit de kruising sloeg waardoor de 3-4 op het bord bleef staan.

Al met al een goede, leuke en sportieve wedstrijd waarbij de politie terecht met de overwinning naar huis ging.   

foto3
Martijn Schreuder  (politieteam) en Sidney Schmeltz  (sc Veendam) in gevecht om de bal

Selectie politie Midden-Nederland:
Pascal Florie, Martijn Schreuder, Michael Wever, Gokhan Yilmaz, Rick Welink, Jason Eugenia, Marco Miltenburg, Dennis van de Berg, Yessine Asag-Gau, Thomas Derksen, Raphael Mendes Visscher, Olaf Meerveld, Yat-Wing Law, Andrew Dillissen.

Technische staf: Patrick v.d. Lagemaat (coach), Nihat Karadag (assistent), Bertus Vos (assistent scheidsrechter)  
auteur en foto's: John v.d. Berg.

 

 

 

Overig

 

Regio voetbal

Kleding

Historie

Contact

www.politievoetbal.nl - © copyright 2012 - Jaco de Mooij